Basic Computer Knowledge Questions and Answers

In today’s world computer is the most powerful thing. Everyone should have some basic knowledge of computer. Computer knowledge is very important for people. Nowadays it is also asked in competitive Exams like IBPS & SSC.

Here I am providing some basic questions of Computer knowledge. It will help you to increase your knowledge level.

Click Here to Apply for IBPS PO Online Application form

computer k
Computer Knowledge

1  IC chips used in computers are usually made of

A. Lead
B. Silicon
C. Chromium
D. Gold

2 One Gigabyte is Approximately equal is

A. 1000,000 bytes
B. 1000,000,000 bytes
C. 1000,000,000,000 bytes
D. None of these

3 What is the control unit’s function in the CPU

A. To transfer data to primary storage.
B. To store program instructions.
C. To perform logic functions.
D. To decode program instructions.

4 What do you use to create a chart?

A. Pie Wizard
B. Excel Wizard
C. Data Wizard
D. Chart Wizard

5 On an excel sheet the active cell in indicated by ? 

A. A dotted border
B. By italic text
C. A dark wide border
6 What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide?

A. choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
B. choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
C. choose View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
D.choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.

7 All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.

8. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information

9  The term bit is short for:

A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.

10 The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.

11 Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage

12 A byte can hold one ____________ of data.

A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte

13  The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.

14  Multiprogramming systems

 

A. are easier to develop than single programming systems
B. execute each job faster
C  execute more jobs in the same time period
D.use only one large mainframe computer

15  .  How many units in a single bus structure will communicate at a time 

A.  1
B. 2
C. 3
D. 4

16. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

A. The operating system
B. The motherboard
C. The platform
D.Application software

17.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a: 

A. mainframe
B. supercomputer
C. Network
D.Client

18.Computers use the ____________ language to process data

A. relational
B. megabyte
C. binary
D. processing

19.____________ is data that has been organized or presented in a meaningful way.

A. A process
B. Information
C. Software
D.Storage

20.Which of the following stores more data? 

A.  DVD
B. CD ROM
C. Floppy Disk
D. CD RW

 

21  _____is the heart of the computer and this is where all the computing is done.

A. Keyboard
B. Monitor
C. Central Processing Unit
D. Printer

22. To move forward through the tabs

A. CTRL+TAB
B. CTRL+SHIFT+TAB
C. SHIFT+TAB
D. None of these

23. Personal computers can be connected together to form a

A. Server
B. network
C. supercomputer
D. enterprise

24. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called

A. instructions
B. operating system
C. application software
D. system unit

25.The base of the hexadecimal number system is

A. 2
B. 8
C. 10
D. 16

26. The Operating System Manages

A. Processes
B. Memory
C. Disks and I/O devices
D. All of the above

27. Data that are accumulated and processed in group called

A.Group processing
B.Batch Processing
C.Time sharing
D.None of these.

28. Which of the following are true about firewalls?

A. Follows a set of rules
B. Can be either a hardware or software device
C. Filters network traffic
D. All the above

29.What are the four things needed to connect to the Internet?

A. Monitor, keyboard, mouse, modem
B. Telephone line, PDA, modem and computer
C. Telephone line, modem, computer, and an ISP
D. Modem, computer, PDA and ISP

30.The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

A. Uploading
B. Forwarding
C. FTP
D. Downloading

31.What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission

A. Mega Hertz
B. Characters per second
C. Nano seconds
D. Bits per second

32.’Blue tooth’ technology allows

A. Satellite communication
B. Wireless communication between equipment
C. Signal transmission on mobile phones only
D. Landline phone to mobile phone communication

33.All of the following statements concerning files are true EXCEPT

A. A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
B. Files can be generated from an application.
C. Files are stored in RAM.
D. Files should be organized in folders.

34.All of the following statements concerning windows are true EXCEPT

A. windows are an example of a command-driven environment.
B. windows can be resized and re positioned on the desktop.
C. more than one window can be open at a time.
D. toolbars and scroll bars are features of windows.

35.Verification of a login name and password is known as

A. configuration
B. accessibility
C. authentication
D. logging in

36.The operating system does all of the following EXCEPT

A. provide a way for the user to interact with the computer.
B. manage the central processing unit (CPU).
C. manage memory and storage.
D. enable users to perform a specific task such as document editing.

37. The term ‘Pentium’ is related to 

A. DVD
B.Hard Disk
C.Mouse
D.Microprocessor

38.Which of the following is a valid IP address? 

A. 192.168.111.1111
B. 192.168.1.1
C. 192.168.900.1
D. 192.900.168.1

39.LAN’ means

A. Least Area Network
B. Large Area Network
C. Local Area Network
D. Light Area Network

40. Java is a 

A. Operating System
B. Compiler
C. Input Device
D. Programming Language

41.What is the shortcut key of printing a document for computer having windows? 

A.Shift + P
B.Alt + P
C.Ctrl + P
D.Ctrl + Shift + P

42.What does HTTP stands for? 

A. Head Tail Transfer Protocol
B. Hypertext Transfer Protocol
C. Hypertext Transfer Plot
D. Hypertext Transfer Plotter

43. Which of the following is a correct format of Email address? 

A.sales@website@info
B. sales@website.info
C. saleswebsite.info
D. sales.website.info

44.A Web site’s main page is called 

A. Browser Page
B. Search Page
C. Home Page
D. Bookmark

45. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a 

A. cell
B. table
C. box
D. column

46. Which of the following is an example of a binary number? 

A.  A1BCD1
B.  23456
C.  005
D.  100101

47.Which among the following is NOT a search engine? 

A. Google
B. Baidu
C. Wolfram Alfa
D. Yahoo

48. What do we call an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer? 

A. EDP Device
B. Console
C. Jokey
D. Link Device

49.While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed? 

A. Cache
B. Buffer
C. Flash
D. Trash

50.What do we call a CPU that is designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs? 

A. Back end processor
B. Front-end processor
C. Node processor
D. File Server

Answers

Question Answer Question Answer
1 B 26 D
2 B 27 B
3 C 28 D
4 D 29 C
5 C 30 D
6 B 31 D
7 B 32 B
8 C 33 C
9 C 34 A
10 B 35 C
11 D 36 D
12 C 37 D
13 D 38 C
14 C 39 C
15 B 40 D
16 A 41 C
17 C 42 B
18 C 43 B
19 B 44 C
20 A 45 A
21 C 46 D
22 A 47 C
23 B 48 B
24 A 49 B
25 D 50 B

 

.

Upcoming Bank Vacancies 2016-17

Candidates who are dreaming for a Government job in Banking sector, IBPS (Institute of Banking Personnel Selection) will conduct CWE PO/MT-VI & CWE Clerk-VI very soon.

So Graduated Candidates who want a job in Public Sector Corporation, Authorized Banks, Insurance Firms, etc. can Apply for This Exam.

Click Here To Fill  IBPS PO Online Application Form 2016-17

Bank-Jobs

Exams Conducted by IBPS

  1. IBPS CWE PO/MT
  2. IBPS CWE Clerk
  3. IBPS CWE Specialist officer
  4. IBPS RRB Officer/Assistant

Upcoming Vacancies In Banks

There are many vacancies available for the candidates who are graduated & eligible for the post in banks. some of the upcoming vacancies are given here.

Examination Name Pre Exam Date Mains Exam Date
IBPS CWE PO/MT 16, 22, 23 Oct 2016 20 Nov 2016
IBPS CWE Clerk 26, 27 Nov 2016

3, 4 Dec 2016

31 Dec 2016

1 Jan 2017

IBPS CWE Specialist officer 28, 29 Jan 2017
IBPS RRB Officer/Assistant Sept 2016

Important Dates In IBPS Bank Exams

candidates who want to apply for the Bank Exams should be updates with the Latest Notifications of IBPS & The Exam Dates & Other Important dates.

Registration Dates of IBPS Exams

The Registration Dates of IBPS Exams are given here.

Examination Name Registration Date
  IBPS CWE PO/MT July 2016
  IBPS CWE Clerk August 2016
  IBPS CWE Specialist officer October 2016
  IBPS RRB Officer/Assistant June 2016

Upcoming IBPS Vacancies Exam Dates

Dates of the Exams conducted by IBPS are given here.

Examination Name Pre Exam Date Mains Exam Date
IBPS CWE PO/MT 16, 22, 23 Oct 2016 20 Nov 2016
IBPS CWE Clerk 26, 27 Nov 2016

3, 4 Dec 2016

31 Dec 2016

1 Jan 2017

IBPS CWE Specialist officer 28, 29 Jan 2017
IBPS RRB Officer/Assistant Sept 2016

Selection Procedure in IBPS

  • Written Exam: To check efficiency of the candidates in Mathematics, General Knowledge, English, Marketing
  • Personal Interview: To check Personality of the candidate
  • Appointment Letter: Candidate who qualifies the Exam & Interview an Appointment Letter is sent by bank to them.
  • Training: 6 months training is given to selected candidates by which they can know how to work.

Click Here To Download Free Sample Theory Papers of Bank Exams