Online Coaching for IBPS | SSC | Railway Exams

The level of competitive Exams is very high. There are a lot of candidates apply for Competitive Exams to get a good government Job.

Free Online Coaching
Free Online coaching for IBPS | SSC | Railway Exams

To crack these Exams coaching is not necessary, but to know the Short Tricks & Preparation tips you can take help from online coaching.

There are many Coaching institutes which provides coaching for IBPS, Bank Exams, SSC, Railway Exams.

Click Here To Know Best  Railway Exam preparation Books

What are the Benefits of Online Coaching for IBPS, SSC & Railway Exams?

  • It really saves our time & we get more time to study.
  • Classroom coaching is much costly than online coaching.
  • Online coaching provides more facilities than offline coaching (like – Free Mock Test papers, Previous Year Question Papers, Online Tests etc.)
  • You can study anytime, anywhere according to your comfort.
  • You can ask any query & discuss your problems.

Click Here To Get Free Mock Test Papers for SSC, Bank, Railway Exams

employed
Government Job

 

What facilities are provided by Online Coaching Classes?

  • Provides Free study material
  • Solved Question Papers
  • Get Previous Year Question Papers with Answer Keys
  • Free Mock Test Papers
  • GK Knowledge Bank Weekly & Monthly editions.
  • Free Online Tests
  • Get Latest Updates & Notifications about The Exams

Best Coaching for Exam Preparation

  1. Online Coaching provided by Eduncle:
    Eduncle is a digitized education portal, which provides wide range of courses for higher education exams like  IBPS, SSC and more.
  2. Begin Classes:
    begin classes are classroom coaching which provides education to all candidates who are preparing for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO & SSC Exams.
  3. Yuwa Classes:
    Yuwa classes is classroom study center which provides education to all Railway Exam, bank exam, SSC Exam Aspirants.

I hope it will help you to prepare for Government Job Exams like SSC, Bank Exams, Railway Exams.

Best of Luck 🙂

Advertisements

How Do I Reduce Exam Stress

Friends,

Are you stressed because Exams are close, & you don’t have enough Preparation.

Don’t worry. Here I am providing some Tips to remove stress.

Follow these steps & Remove Exam Tension.

Click Here To View Presentation on How can I reduce Exam Stress

What Should I Do To Beat Exam Stress?

1. Revision Tips

  • Make a Study Plan.
  • While Revising, Practice Writing.
  • Spend same time on revision as on reading.
  • Vary Subjects & problem, so you will not get bored with same problem.
  • Practice Writing Answer under Exams.

revision tips

2. Practice Relaxation Techniques

  • Take more consistent Breaks.
  • Avoid loud Music, TV & Mobile
  • Workout, Practice Yoga to Remove Stress.
  •  Take a 10 to 15 minute break every 60 minutes.
  • Go for a run.
  • Get your body moving.

you should Read Motivational Blogs

practice relaxation

3. Take Care of Yourself

  • Eat Proper food.
  • Take snakes time to time.
  • Try to Get Good Sleep.
  • Stay Hydrated.
  • Get out in Air & Enjoy Fresh Air.

take care of ur

4. Study to Learn, Not for High Marks

  • Don’t think about the Result, Just focus on Studies.
  • Make a Habit to Use Notes.
  • Create your own notes.
  • Write what you Study.
  • Make short points.
  • Try to take test of yourself.

study to lrn

5. Don’t Be Panic

  • Just Keep Calm.
  • Take Stay Away From you.
  • Eat dark Chocolate.
  • Play with puppies.
  • By Being Panic, you will not able to learn Anything.

panic

6. Stay Positive & Be Confident

  • Watch inspirational videos.
  • Listen Uplifting music.
  • Remember to laugh.
  • The sillier you get, the less tension you will feel…!!

positive

7. On The Exam Day

  • Prepare yourself 1 day before the Exam.
  • Find the things you Need in the exam.
  • Take proper rest before the exam.
  • Don’t forget your important documents like Admit Card at home.
  • Arrive on the Exam Hall on Right Time.

exam day

Best of luck 🙂

best of

Basic Computer Knowledge Questions and Answers

In today’s world computer is the most powerful thing. Everyone should have some basic knowledge of computer. Computer knowledge is very important for people. Nowadays it is also asked in competitive Exams like IBPS & SSC.

Here I am providing some basic questions of Computer knowledge. It will help you to increase your knowledge level.

Click Here to Apply for IBPS PO Online Application form

computer k
Computer Knowledge

1  IC chips used in computers are usually made of

A. Lead
B. Silicon
C. Chromium
D. Gold

2 One Gigabyte is Approximately equal is

A. 1000,000 bytes
B. 1000,000,000 bytes
C. 1000,000,000,000 bytes
D. None of these

3 What is the control unit’s function in the CPU

A. To transfer data to primary storage.
B. To store program instructions.
C. To perform logic functions.
D. To decode program instructions.

4 What do you use to create a chart?

A. Pie Wizard
B. Excel Wizard
C. Data Wizard
D. Chart Wizard

5 On an excel sheet the active cell in indicated by ? 

A. A dotted border
B. By italic text
C. A dark wide border
6 What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide?

A. choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
B. choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
C. choose View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
D.choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.

7 All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.

8. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information

9  The term bit is short for:

A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.

10 The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.

11 Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage

12 A byte can hold one ____________ of data.

A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte

13  The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.

14  Multiprogramming systems

 

A. are easier to develop than single programming systems
B. execute each job faster
C  execute more jobs in the same time period
D.use only one large mainframe computer

15  .  How many units in a single bus structure will communicate at a time 

A.  1
B. 2
C. 3
D. 4

16. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

A. The operating system
B. The motherboard
C. The platform
D.Application software

17.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a: 

A. mainframe
B. supercomputer
C. Network
D.Client

18.Computers use the ____________ language to process data

A. relational
B. megabyte
C. binary
D. processing

19.____________ is data that has been organized or presented in a meaningful way.

A. A process
B. Information
C. Software
D.Storage

20.Which of the following stores more data? 

A.  DVD
B. CD ROM
C. Floppy Disk
D. CD RW

 

21  _____is the heart of the computer and this is where all the computing is done.

A. Keyboard
B. Monitor
C. Central Processing Unit
D. Printer

22. To move forward through the tabs

A. CTRL+TAB
B. CTRL+SHIFT+TAB
C. SHIFT+TAB
D. None of these

23. Personal computers can be connected together to form a

A. Server
B. network
C. supercomputer
D. enterprise

24. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called

A. instructions
B. operating system
C. application software
D. system unit

25.The base of the hexadecimal number system is

A. 2
B. 8
C. 10
D. 16

26. The Operating System Manages

A. Processes
B. Memory
C. Disks and I/O devices
D. All of the above

27. Data that are accumulated and processed in group called

A.Group processing
B.Batch Processing
C.Time sharing
D.None of these.

28. Which of the following are true about firewalls?

A. Follows a set of rules
B. Can be either a hardware or software device
C. Filters network traffic
D. All the above

29.What are the four things needed to connect to the Internet?

A. Monitor, keyboard, mouse, modem
B. Telephone line, PDA, modem and computer
C. Telephone line, modem, computer, and an ISP
D. Modem, computer, PDA and ISP

30.The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

A. Uploading
B. Forwarding
C. FTP
D. Downloading

31.What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission

A. Mega Hertz
B. Characters per second
C. Nano seconds
D. Bits per second

32.’Blue tooth’ technology allows

A. Satellite communication
B. Wireless communication between equipment
C. Signal transmission on mobile phones only
D. Landline phone to mobile phone communication

33.All of the following statements concerning files are true EXCEPT

A. A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
B. Files can be generated from an application.
C. Files are stored in RAM.
D. Files should be organized in folders.

34.All of the following statements concerning windows are true EXCEPT

A. windows are an example of a command-driven environment.
B. windows can be resized and re positioned on the desktop.
C. more than one window can be open at a time.
D. toolbars and scroll bars are features of windows.

35.Verification of a login name and password is known as

A. configuration
B. accessibility
C. authentication
D. logging in

36.The operating system does all of the following EXCEPT

A. provide a way for the user to interact with the computer.
B. manage the central processing unit (CPU).
C. manage memory and storage.
D. enable users to perform a specific task such as document editing.

37. The term ‘Pentium’ is related to 

A. DVD
B.Hard Disk
C.Mouse
D.Microprocessor

38.Which of the following is a valid IP address? 

A. 192.168.111.1111
B. 192.168.1.1
C. 192.168.900.1
D. 192.900.168.1

39.LAN’ means

A. Least Area Network
B. Large Area Network
C. Local Area Network
D. Light Area Network

40. Java is a 

A. Operating System
B. Compiler
C. Input Device
D. Programming Language

41.What is the shortcut key of printing a document for computer having windows? 

A.Shift + P
B.Alt + P
C.Ctrl + P
D.Ctrl + Shift + P

42.What does HTTP stands for? 

A. Head Tail Transfer Protocol
B. Hypertext Transfer Protocol
C. Hypertext Transfer Plot
D. Hypertext Transfer Plotter

43. Which of the following is a correct format of Email address? 

A.sales@website@info
B. sales@website.info
C. saleswebsite.info
D. sales.website.info

44.A Web site’s main page is called 

A. Browser Page
B. Search Page
C. Home Page
D. Bookmark

45. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a 

A. cell
B. table
C. box
D. column

46. Which of the following is an example of a binary number? 

A.  A1BCD1
B.  23456
C.  005
D.  100101

47.Which among the following is NOT a search engine? 

A. Google
B. Baidu
C. Wolfram Alfa
D. Yahoo

48. What do we call an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer? 

A. EDP Device
B. Console
C. Jokey
D. Link Device

49.While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed? 

A. Cache
B. Buffer
C. Flash
D. Trash

50.What do we call a CPU that is designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs? 

A. Back end processor
B. Front-end processor
C. Node processor
D. File Server

Answers

Question Answer Question Answer
1 B 26 D
2 B 27 B
3 C 28 D
4 D 29 C
5 C 30 D
6 B 31 D
7 B 32 B
8 C 33 C
9 C 34 A
10 B 35 C
11 D 36 D
12 C 37 D
13 D 38 C
14 C 39 C
15 B 40 D
16 A 41 C
17 C 42 B
18 C 43 B
19 B 44 C
20 A 45 A
21 C 46 D
22 A 47 C
23 B 48 B
24 A 49 B
25 D 50 B

 

.

Top 10 Government Jobs for Graduates

After completing Graduation, many students get confused for their career, on which way they should go? which field they should choose?

In this phase some students take wrong career decisions & waste their precious time.

So it’s very important to take right decision on the right time. Which make your career & future secure.

Here I am going to tell you about some Government Jobs, for which all Graduate students can apply. They can also prepare for these Jobs before Graduation.

Top Most Indian Government Jobs for Graduated Students

  1. IBPS PO Examination
  2. Railway RRB Exams
  3. Railway RRB NTPC Exam
  4. Railway RRB SSE/JE Exam
  5. IBPS SO Exam
  6. FCI (Food Corporation of India)
  7. Data Entry Operator
  8. Union Public Service Commission
  9. Indian Army
  10. RBI Exam
govt (1)
Government Jobs

IBPS PO Examination

IBPS Exam is conducted for the candidates who want a job in Public Sector Corporation, authorized Banks, Insurance Firms, etc. IBPS is mandatory for them.

This Exam is conducted one time in a year. It has two parts preliminary & Mains.

Candidates have to prepare for English, Reasoning, Quantitative Aptitude for Preliminary Exam.

Candidates who Want a comfortable Job with high salary can Apply for IBPS PO Exam.

Railway RRB Exams

Railway is the biggest Recruiter in India. Every Year, Railway give employment to lot of candidates.

There are many Posts & Vacancies in Indian Government. Technical & Non-technical Both of the posts are available in RRB.

  •  Group ‘A’ Posts: Civil Service Exam, Engineering Service Exam, Combined Medical Service Examination.
  •  Group ‘B’ Posts: The Group B posts link Section Officers Grade – upgraded posts from Group ‘C’ railway employees on deputation basis.
  •  Group ‘C’ Posts: Clerk, Station Master, Ticket Collector, Commercial Apprentice, Traffic Apprentice, Engineering posts
  •  Group ‘D’ Posts: Track man, Helper, Assistant Points Man, Sweeper, Gunman, Peon etc.

know more about How to Prepare for Railway RRB Exam & which books & Study Material should be used to clear the Exam.

Railway RRB NTPC Exam

Good Guard, Enquiry cum Reservation Clerk, Senior Time Keeper, Junior Accounts Assistant cum Typist, Commercial Apprentice, Traffic Apprentice, Traffic Assistant etc. many jobs come under RRB NTPC.

Railway RRB SSE/JE Exam

Candidates who have completed their Engineering & want a job in Indian Railways, can apply for Railway RRB Senior Section Engineer, & Railway RRB Junior Engineer Posts.

There are many Technical Posts in Railways. So students keep yourself Updated with the Recruitment & Vacancies.

IBPS SO Exam

IBPS SO job is for Engineers, who have completed their Engineering. They can apply for Bank Exams like Specialist officer.

H.R. Officer, Law Officer, I.T. Officer, Marketing Officer, Agriculture Officer, r, these posts come under IBPS SO. This is really good option for Engineers.

FCI (Food Corporation of India)

Food corporation of India is an Indian Government Job for Graduates.

Candidates should apply for this post, because in this Exam, there is no sectional cut off.

Candidate who have obtained good marks in any section is Eligible for the Post.

Data Entry Operator

Data Entry officer’s posts are available in all sectors, because in all fields there is need of Data Entry Operator.

DEO’s Payment is good, & Work load is low.

Union Public Service Commission

India’s central agency authorized to conduct the Civil Services Combined Defence Services Examination, National Defence Academy Examination, Naval Academy Examination are included in UPSC Examinations.

Indian Army exams are also UPSC Exams.

This is completed in 3 parts

  1. Preliminary exam
  2. Mains Exam
  3. Personality Test/ Interview

National investigation Agency

To Combat terror in India NIA is established. The post of “Stenographer Grade I” is found vacant in the organization NIA.

Salary of NIA is Good & it is Respected Job.

Reserve Bank of India(RBI) Exam

A First Class Bachelor’s Degree with a minimum of 60% marks or an equivalent grade is needed to appear in RBI grade B Officer’s Exams. You should be between 21 and 30 years on the year of the examination.

This Exam is conducted in 3 phases.

  1. Phase I   Objective Type Test
  2. Phase II  Descriptive Type Test
  3. Phase IIInterview