Online Coaching for IBPS | SSC | Railway Exams

The level of competitive Exams is very high. There are a lot of candidates apply for Competitive Exams to get a good government Job.

Free Online Coaching
Free Online coaching for IBPS | SSC | Railway Exams

To crack these Exams coaching is not necessary, but to know the Short Tricks & Preparation tips you can take help from online coaching.

There are many Coaching institutes which provides coaching for IBPS, Bank Exams, SSC, Railway Exams.

Click Here To Know Best  Railway Exam preparation Books

What are the Benefits of Online Coaching for IBPS, SSC & Railway Exams?

  • It really saves our time & we get more time to study.
  • Classroom coaching is much costly than online coaching.
  • Online coaching provides more facilities than offline coaching (like – Free Mock Test papers, Previous Year Question Papers, Online Tests etc.)
  • You can study anytime, anywhere according to your comfort.
  • You can ask any query & discuss your problems.

Click Here To Get Free Mock Test Papers for SSC, Bank, Railway Exams

employed
Government Job

 

What facilities are provided by Online Coaching Classes?

  • Provides Free study material
  • Solved Question Papers
  • Get Previous Year Question Papers with Answer Keys
  • Free Mock Test Papers
  • GK Knowledge Bank Weekly & Monthly editions.
  • Free Online Tests
  • Get Latest Updates & Notifications about The Exams

Best Coaching for Exam Preparation

  1. Online Coaching provided by Eduncle:
    Eduncle is a digitized education portal, which provides wide range of courses for higher education exams like  IBPS, SSC and more.
  2. Begin Classes:
    begin classes are classroom coaching which provides education to all candidates who are preparing for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO & SSC Exams.
  3. Yuwa Classes:
    Yuwa classes is classroom study center which provides education to all Railway Exam, bank exam, SSC Exam Aspirants.

I hope it will help you to prepare for Government Job Exams like SSC, Bank Exams, Railway Exams.

Best of Luck 🙂

Coding Decoding Tricks for Competitive Exams

Coding Decoding is a really important part of all competitive Exams like SSC, IBPS, Railways, SBI, RBI & all other Exams.

There is almost 5-10 questions of coding Decoding are asked in IBPS PO bank Exams & other Exams.

 

The problem of coding decoding can be of Mostly questions on Coding-Decoding in Fictitious Language and Coding by Analogy. Possible questions could also include Coding-Decoding by Letter Shifting, and Coding Letters of a Word.

There are different types of coding decoding

  1. Letter coding
  2. Number coding
  3. Mixed coding
  4. Mixed number coding
  5. Decoding
  6. Symbol decoding

 Click Here To check Best Railway Books

So learning this part is very important as we can’t even lose 1 marks in the competitive exams.

So the way is explained here how to solve this problem.

coding decoding 3
Coding decoding Problem
coding decoding 2
Coding Decoding problem

Best of Luck for Your Exam Preparation

How Do I Reduce Exam Stress

Friends,

Are you stressed because Exams are close, & you don’t have enough Preparation.

Don’t worry. Here I am providing some Tips to remove stress.

Follow these steps & Remove Exam Tension.

Click Here To View Presentation on How can I reduce Exam Stress

What Should I Do To Beat Exam Stress?

1. Revision Tips

  • Make a Study Plan.
  • While Revising, Practice Writing.
  • Spend same time on revision as on reading.
  • Vary Subjects & problem, so you will not get bored with same problem.
  • Practice Writing Answer under Exams.

revision tips

2. Practice Relaxation Techniques

  • Take more consistent Breaks.
  • Avoid loud Music, TV & Mobile
  • Workout, Practice Yoga to Remove Stress.
  •  Take a 10 to 15 minute break every 60 minutes.
  • Go for a run.
  • Get your body moving.

you should Read Motivational Blogs

practice relaxation

3. Take Care of Yourself

  • Eat Proper food.
  • Take snakes time to time.
  • Try to Get Good Sleep.
  • Stay Hydrated.
  • Get out in Air & Enjoy Fresh Air.

take care of ur

4. Study to Learn, Not for High Marks

  • Don’t think about the Result, Just focus on Studies.
  • Make a Habit to Use Notes.
  • Create your own notes.
  • Write what you Study.
  • Make short points.
  • Try to take test of yourself.

study to lrn

5. Don’t Be Panic

  • Just Keep Calm.
  • Take Stay Away From you.
  • Eat dark Chocolate.
  • Play with puppies.
  • By Being Panic, you will not able to learn Anything.

panic

6. Stay Positive & Be Confident

  • Watch inspirational videos.
  • Listen Uplifting music.
  • Remember to laugh.
  • The sillier you get, the less tension you will feel…!!

positive

7. On The Exam Day

  • Prepare yourself 1 day before the Exam.
  • Find the things you Need in the exam.
  • Take proper rest before the exam.
  • Don’t forget your important documents like Admit Card at home.
  • Arrive on the Exam Hall on Right Time.

exam day

Best of luck 🙂

best of

How Can I Crack CBSE UGC NET Exam 2016?

CBSE UGC NET exam is on 10 July 2016 this year. Candidates who are preparing for UGC NET Exam, they are very much worried about the Exam. There are so many doubts in their mind about the Exam.

Here you will find the solution of your all doubts. Know How you can crack CBSE UGC NET Exam 2016.

tips for CBSE UGC NET
CBSE UGC NET Exam 2016 Preparation Tips
  1. Note Down The Whole Syllabus:

Firstly, all candidates should note down the whole syllabus of NET Exam.

There are 3 papers in CBSE NET.

Paper Marks Questions Duration Time Negative Marking
I 100 60 Questions in which 50 to be attempted 75 minutes 09.30 am To 10.45 am No
II 100 50 All compulsory 75 minutes 10.45 am To 12.00 Noon No
III 150 75 All compulsory 150 minutes 01.30 pm To 04.00 pm  No

2. Prepare notes:

  • Candidates should try to prepare Notes.
  • Daily Write down what you have learn.
  • Try to make Easy notes.
  • Use Good Books For reading 7 Preparation.
  • highlight or outline specific points in your books or notepad, which will help you at the Revision time.
  • Stay updated.

Click here to get Latest Updates & Notifications of CBSE UGC NET Exam 2016

3.Try To Solve Mock Test Papers & Sample Papers:

Yes guys, This is really important for all to solve Mock Test Papers & Previous Year Question Papers. It gives us an idea about the exam. & Helps us to know at which point we are weak. & Which topic is having more time to be solved.

4. Don’t Neglect Paper I:

To pay attention to all 3 papers is a very important thing.

Candidates should prepare for Papers I as they are preparing for other Papers. It is a MCQs based on an Aptitude Test. This UGC NET Paper I is to check your Time management & Skill test.

5. Revision:

Revision of the syllabus what you have learned is very important. Try to use your notes for revision. By Revising the syllabus, you will know, what mistakes you are making. & what topic is not clear to you.

Leave the Last 10 days before the Exam for the Revision Session.

6. IN The Exams:

  • Try to Solve all the Questions in the Exam, because there is no negative marking in UGC NET Papers.
  • Don’t lose your confidence, you can clear the Exam easily. You have prepared very hard for the Exam.
  • Try to manage your time during the Exams. Don’t waste your time on 1 question if you are not getting the right answer for it.

These are the best tips to prepare for CBSE UGC NET Exam. Follow these steps & Crack UGC NET.

Best of Luck 🙂

 

Basic Computer Knowledge Questions and Answers

In today’s world computer is the most powerful thing. Everyone should have some basic knowledge of computer. Computer knowledge is very important for people. Nowadays it is also asked in competitive Exams like IBPS & SSC.

Here I am providing some basic questions of Computer knowledge. It will help you to increase your knowledge level.

Click Here to Apply for IBPS PO Online Application form

computer k
Computer Knowledge

1  IC chips used in computers are usually made of

A. Lead
B. Silicon
C. Chromium
D. Gold

2 One Gigabyte is Approximately equal is

A. 1000,000 bytes
B. 1000,000,000 bytes
C. 1000,000,000,000 bytes
D. None of these

3 What is the control unit’s function in the CPU

A. To transfer data to primary storage.
B. To store program instructions.
C. To perform logic functions.
D. To decode program instructions.

4 What do you use to create a chart?

A. Pie Wizard
B. Excel Wizard
C. Data Wizard
D. Chart Wizard

5 On an excel sheet the active cell in indicated by ? 

A. A dotted border
B. By italic text
C. A dark wide border
6 What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide?

A. choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
B. choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
C. choose View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
D.choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.

7 All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.

8. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information

9  The term bit is short for:

A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.

10 The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.

11 Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage

12 A byte can hold one ____________ of data.

A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte

13  The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.

14  Multiprogramming systems

 

A. are easier to develop than single programming systems
B. execute each job faster
C  execute more jobs in the same time period
D.use only one large mainframe computer

15  .  How many units in a single bus structure will communicate at a time 

A.  1
B. 2
C. 3
D. 4

16. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

A. The operating system
B. The motherboard
C. The platform
D.Application software

17.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a: 

A. mainframe
B. supercomputer
C. Network
D.Client

18.Computers use the ____________ language to process data

A. relational
B. megabyte
C. binary
D. processing

19.____________ is data that has been organized or presented in a meaningful way.

A. A process
B. Information
C. Software
D.Storage

20.Which of the following stores more data? 

A.  DVD
B. CD ROM
C. Floppy Disk
D. CD RW

 

21  _____is the heart of the computer and this is where all the computing is done.

A. Keyboard
B. Monitor
C. Central Processing Unit
D. Printer

22. To move forward through the tabs

A. CTRL+TAB
B. CTRL+SHIFT+TAB
C. SHIFT+TAB
D. None of these

23. Personal computers can be connected together to form a

A. Server
B. network
C. supercomputer
D. enterprise

24. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called

A. instructions
B. operating system
C. application software
D. system unit

25.The base of the hexadecimal number system is

A. 2
B. 8
C. 10
D. 16

26. The Operating System Manages

A. Processes
B. Memory
C. Disks and I/O devices
D. All of the above

27. Data that are accumulated and processed in group called

A.Group processing
B.Batch Processing
C.Time sharing
D.None of these.

28. Which of the following are true about firewalls?

A. Follows a set of rules
B. Can be either a hardware or software device
C. Filters network traffic
D. All the above

29.What are the four things needed to connect to the Internet?

A. Monitor, keyboard, mouse, modem
B. Telephone line, PDA, modem and computer
C. Telephone line, modem, computer, and an ISP
D. Modem, computer, PDA and ISP

30.The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

A. Uploading
B. Forwarding
C. FTP
D. Downloading

31.What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission

A. Mega Hertz
B. Characters per second
C. Nano seconds
D. Bits per second

32.’Blue tooth’ technology allows

A. Satellite communication
B. Wireless communication between equipment
C. Signal transmission on mobile phones only
D. Landline phone to mobile phone communication

33.All of the following statements concerning files are true EXCEPT

A. A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
B. Files can be generated from an application.
C. Files are stored in RAM.
D. Files should be organized in folders.

34.All of the following statements concerning windows are true EXCEPT

A. windows are an example of a command-driven environment.
B. windows can be resized and re positioned on the desktop.
C. more than one window can be open at a time.
D. toolbars and scroll bars are features of windows.

35.Verification of a login name and password is known as

A. configuration
B. accessibility
C. authentication
D. logging in

36.The operating system does all of the following EXCEPT

A. provide a way for the user to interact with the computer.
B. manage the central processing unit (CPU).
C. manage memory and storage.
D. enable users to perform a specific task such as document editing.

37. The term ‘Pentium’ is related to 

A. DVD
B.Hard Disk
C.Mouse
D.Microprocessor

38.Which of the following is a valid IP address? 

A. 192.168.111.1111
B. 192.168.1.1
C. 192.168.900.1
D. 192.900.168.1

39.LAN’ means

A. Least Area Network
B. Large Area Network
C. Local Area Network
D. Light Area Network

40. Java is a 

A. Operating System
B. Compiler
C. Input Device
D. Programming Language

41.What is the shortcut key of printing a document for computer having windows? 

A.Shift + P
B.Alt + P
C.Ctrl + P
D.Ctrl + Shift + P

42.What does HTTP stands for? 

A. Head Tail Transfer Protocol
B. Hypertext Transfer Protocol
C. Hypertext Transfer Plot
D. Hypertext Transfer Plotter

43. Which of the following is a correct format of Email address? 

A.sales@website@info
B. sales@website.info
C. saleswebsite.info
D. sales.website.info

44.A Web site’s main page is called 

A. Browser Page
B. Search Page
C. Home Page
D. Bookmark

45. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a 

A. cell
B. table
C. box
D. column

46. Which of the following is an example of a binary number? 

A.  A1BCD1
B.  23456
C.  005
D.  100101

47.Which among the following is NOT a search engine? 

A. Google
B. Baidu
C. Wolfram Alfa
D. Yahoo

48. What do we call an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer? 

A. EDP Device
B. Console
C. Jokey
D. Link Device

49.While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed? 

A. Cache
B. Buffer
C. Flash
D. Trash

50.What do we call a CPU that is designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs? 

A. Back end processor
B. Front-end processor
C. Node processor
D. File Server

Answers

Question Answer Question Answer
1 B 26 D
2 B 27 B
3 C 28 D
4 D 29 C
5 C 30 D
6 B 31 D
7 B 32 B
8 C 33 C
9 C 34 A
10 B 35 C
11 D 36 D
12 C 37 D
13 D 38 C
14 C 39 C
15 B 40 D
16 A 41 C
17 C 42 B
18 C 43 B
19 B 44 C
20 A 45 A
21 C 46 D
22 A 47 C
23 B 48 B
24 A 49 B
25 D 50 B

 

.