Online Coaching for IBPS | SSC | Railway Exams

The level of competitive Exams is very high. There are a lot of candidates apply for Competitive Exams to get a good government Job.

Free Online Coaching
Free Online coaching for IBPS | SSC | Railway Exams

To crack these Exams coaching is not necessary, but to know the Short Tricks & Preparation tips you can take help from online coaching.

There are many Coaching institutes which provides coaching for IBPS, Bank Exams, SSC, Railway Exams.

Click Here To Know Best  Railway Exam preparation Books

What are the Benefits of Online Coaching for IBPS, SSC & Railway Exams?

  • It really saves our time & we get more time to study.
  • Classroom coaching is much costly than online coaching.
  • Online coaching provides more facilities than offline coaching (like – Free Mock Test papers, Previous Year Question Papers, Online Tests etc.)
  • You can study anytime, anywhere according to your comfort.
  • You can ask any query & discuss your problems.

Click Here To Get Free Mock Test Papers for SSC, Bank, Railway Exams

employed
Government Job

 

What facilities are provided by Online Coaching Classes?

  • Provides Free study material
  • Solved Question Papers
  • Get Previous Year Question Papers with Answer Keys
  • Free Mock Test Papers
  • GK Knowledge Bank Weekly & Monthly editions.
  • Free Online Tests
  • Get Latest Updates & Notifications about The Exams

Best Coaching for Exam Preparation

  1. Online Coaching provided by Eduncle:
    Eduncle is a digitized education portal, which provides wide range of courses for higher education exams like  IBPS, SSC and more.
  2. Begin Classes:
    begin classes are classroom coaching which provides education to all candidates who are preparing for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO & SSC Exams.
  3. Yuwa Classes:
    Yuwa classes is classroom study center which provides education to all Railway Exam, bank exam, SSC Exam Aspirants.

I hope it will help you to prepare for Government Job Exams like SSC, Bank Exams, Railway Exams.

Best of Luck 🙂

Advertisements

Coding Decoding Tricks for Competitive Exams

Coding Decoding is a really important part of all competitive Exams like SSC, IBPS, Railways, SBI, RBI & all other Exams.

There is almost 5-10 questions of coding Decoding are asked in IBPS PO bank Exams & other Exams.

 

The problem of coding decoding can be of Mostly questions on Coding-Decoding in Fictitious Language and Coding by Analogy. Possible questions could also include Coding-Decoding by Letter Shifting, and Coding Letters of a Word.

There are different types of coding decoding

  1. Letter coding
  2. Number coding
  3. Mixed coding
  4. Mixed number coding
  5. Decoding
  6. Symbol decoding

 Click Here To check Best Railway Books

So learning this part is very important as we can’t even lose 1 marks in the competitive exams.

So the way is explained here how to solve this problem.

coding decoding 3
Coding decoding Problem
coding decoding 2
Coding Decoding problem

Best of Luck for Your Exam Preparation

How Do I Reduce Exam Stress

Friends,

Are you stressed because Exams are close, & you don’t have enough Preparation.

Don’t worry. Here I am providing some Tips to remove stress.

Follow these steps & Remove Exam Tension.

Click Here To View Presentation on How can I reduce Exam Stress

What Should I Do To Beat Exam Stress?

1. Revision Tips

  • Make a Study Plan.
  • While Revising, Practice Writing.
  • Spend same time on revision as on reading.
  • Vary Subjects & problem, so you will not get bored with same problem.
  • Practice Writing Answer under Exams.

revision tips

2. Practice Relaxation Techniques

  • Take more consistent Breaks.
  • Avoid loud Music, TV & Mobile
  • Workout, Practice Yoga to Remove Stress.
  •  Take a 10 to 15 minute break every 60 minutes.
  • Go for a run.
  • Get your body moving.

you should Read Motivational Blogs

practice relaxation

3. Take Care of Yourself

  • Eat Proper food.
  • Take snakes time to time.
  • Try to Get Good Sleep.
  • Stay Hydrated.
  • Get out in Air & Enjoy Fresh Air.

take care of ur

4. Study to Learn, Not for High Marks

  • Don’t think about the Result, Just focus on Studies.
  • Make a Habit to Use Notes.
  • Create your own notes.
  • Write what you Study.
  • Make short points.
  • Try to take test of yourself.

study to lrn

5. Don’t Be Panic

  • Just Keep Calm.
  • Take Stay Away From you.
  • Eat dark Chocolate.
  • Play with puppies.
  • By Being Panic, you will not able to learn Anything.

panic

6. Stay Positive & Be Confident

  • Watch inspirational videos.
  • Listen Uplifting music.
  • Remember to laugh.
  • The sillier you get, the less tension you will feel…!!

positive

7. On The Exam Day

  • Prepare yourself 1 day before the Exam.
  • Find the things you Need in the exam.
  • Take proper rest before the exam.
  • Don’t forget your important documents like Admit Card at home.
  • Arrive on the Exam Hall on Right Time.

exam day

Best of luck 🙂

best of

How Can I Crack CBSE UGC NET Exam 2016?

CBSE UGC NET exam is on 10 July 2016 this year. Candidates who are preparing for UGC NET Exam, they are very much worried about the Exam. There are so many doubts in their mind about the Exam.

Here you will find the solution of your all doubts. Know How you can crack CBSE UGC NET Exam 2016.

tips for CBSE UGC NET
CBSE UGC NET Exam 2016 Preparation Tips
  1. Note Down The Whole Syllabus:

Firstly, all candidates should note down the whole syllabus of NET Exam.

There are 3 papers in CBSE NET.

Paper Marks Questions Duration Time Negative Marking
I 100 60 Questions in which 50 to be attempted 75 minutes 09.30 am To 10.45 am No
II 100 50 All compulsory 75 minutes 10.45 am To 12.00 Noon No
III 150 75 All compulsory 150 minutes 01.30 pm To 04.00 pm  No

2. Prepare notes:

  • Candidates should try to prepare Notes.
  • Daily Write down what you have learn.
  • Try to make Easy notes.
  • Use Good Books For reading 7 Preparation.
  • highlight or outline specific points in your books or notepad, which will help you at the Revision time.
  • Stay updated.

Click here to get Latest Updates & Notifications of CBSE UGC NET Exam 2016

3.Try To Solve Mock Test Papers & Sample Papers:

Yes guys, This is really important for all to solve Mock Test Papers & Previous Year Question Papers. It gives us an idea about the exam. & Helps us to know at which point we are weak. & Which topic is having more time to be solved.

4. Don’t Neglect Paper I:

To pay attention to all 3 papers is a very important thing.

Candidates should prepare for Papers I as they are preparing for other Papers. It is a MCQs based on an Aptitude Test. This UGC NET Paper I is to check your Time management & Skill test.

5. Revision:

Revision of the syllabus what you have learned is very important. Try to use your notes for revision. By Revising the syllabus, you will know, what mistakes you are making. & what topic is not clear to you.

Leave the Last 10 days before the Exam for the Revision Session.

6. IN The Exams:

  • Try to Solve all the Questions in the Exam, because there is no negative marking in UGC NET Papers.
  • Don’t lose your confidence, you can clear the Exam easily. You have prepared very hard for the Exam.
  • Try to manage your time during the Exams. Don’t waste your time on 1 question if you are not getting the right answer for it.

These are the best tips to prepare for CBSE UGC NET Exam. Follow these steps & Crack UGC NET.

Best of Luck 🙂

 

Basic Computer Knowledge Questions and Answers

In today’s world computer is the most powerful thing. Everyone should have some basic knowledge of computer. Computer knowledge is very important for people. Nowadays it is also asked in competitive Exams like IBPS & SSC.

Here I am providing some basic questions of Computer knowledge. It will help you to increase your knowledge level.

Click Here to Apply for IBPS PO Online Application form

computer k
Computer Knowledge

1  IC chips used in computers are usually made of

A. Lead
B. Silicon
C. Chromium
D. Gold

2 One Gigabyte is Approximately equal is

A. 1000,000 bytes
B. 1000,000,000 bytes
C. 1000,000,000,000 bytes
D. None of these

3 What is the control unit’s function in the CPU

A. To transfer data to primary storage.
B. To store program instructions.
C. To perform logic functions.
D. To decode program instructions.

4 What do you use to create a chart?

A. Pie Wizard
B. Excel Wizard
C. Data Wizard
D. Chart Wizard

5 On an excel sheet the active cell in indicated by ? 

A. A dotted border
B. By italic text
C. A dark wide border
6 What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide?

A. choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
B. choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
C. choose View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.
D.choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All.

7 All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.

8. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information

9  The term bit is short for:

A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.

10 The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.

11 Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage

12 A byte can hold one ____________ of data.

A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte

13  The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.

14  Multiprogramming systems

 

A. are easier to develop than single programming systems
B. execute each job faster
C  execute more jobs in the same time period
D.use only one large mainframe computer

15  .  How many units in a single bus structure will communicate at a time 

A.  1
B. 2
C. 3
D. 4

16. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

A. The operating system
B. The motherboard
C. The platform
D.Application software

17.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a: 

A. mainframe
B. supercomputer
C. Network
D.Client

18.Computers use the ____________ language to process data

A. relational
B. megabyte
C. binary
D. processing

19.____________ is data that has been organized or presented in a meaningful way.

A. A process
B. Information
C. Software
D.Storage

20.Which of the following stores more data? 

A.  DVD
B. CD ROM
C. Floppy Disk
D. CD RW

 

21  _____is the heart of the computer and this is where all the computing is done.

A. Keyboard
B. Monitor
C. Central Processing Unit
D. Printer

22. To move forward through the tabs

A. CTRL+TAB
B. CTRL+SHIFT+TAB
C. SHIFT+TAB
D. None of these

23. Personal computers can be connected together to form a

A. Server
B. network
C. supercomputer
D. enterprise

24. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called

A. instructions
B. operating system
C. application software
D. system unit

25.The base of the hexadecimal number system is

A. 2
B. 8
C. 10
D. 16

26. The Operating System Manages

A. Processes
B. Memory
C. Disks and I/O devices
D. All of the above

27. Data that are accumulated and processed in group called

A.Group processing
B.Batch Processing
C.Time sharing
D.None of these.

28. Which of the following are true about firewalls?

A. Follows a set of rules
B. Can be either a hardware or software device
C. Filters network traffic
D. All the above

29.What are the four things needed to connect to the Internet?

A. Monitor, keyboard, mouse, modem
B. Telephone line, PDA, modem and computer
C. Telephone line, modem, computer, and an ISP
D. Modem, computer, PDA and ISP

30.The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

A. Uploading
B. Forwarding
C. FTP
D. Downloading

31.What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission

A. Mega Hertz
B. Characters per second
C. Nano seconds
D. Bits per second

32.’Blue tooth’ technology allows

A. Satellite communication
B. Wireless communication between equipment
C. Signal transmission on mobile phones only
D. Landline phone to mobile phone communication

33.All of the following statements concerning files are true EXCEPT

A. A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
B. Files can be generated from an application.
C. Files are stored in RAM.
D. Files should be organized in folders.

34.All of the following statements concerning windows are true EXCEPT

A. windows are an example of a command-driven environment.
B. windows can be resized and re positioned on the desktop.
C. more than one window can be open at a time.
D. toolbars and scroll bars are features of windows.

35.Verification of a login name and password is known as

A. configuration
B. accessibility
C. authentication
D. logging in

36.The operating system does all of the following EXCEPT

A. provide a way for the user to interact with the computer.
B. manage the central processing unit (CPU).
C. manage memory and storage.
D. enable users to perform a specific task such as document editing.

37. The term ‘Pentium’ is related to 

A. DVD
B.Hard Disk
C.Mouse
D.Microprocessor

38.Which of the following is a valid IP address? 

A. 192.168.111.1111
B. 192.168.1.1
C. 192.168.900.1
D. 192.900.168.1

39.LAN’ means

A. Least Area Network
B. Large Area Network
C. Local Area Network
D. Light Area Network

40. Java is a 

A. Operating System
B. Compiler
C. Input Device
D. Programming Language

41.What is the shortcut key of printing a document for computer having windows? 

A.Shift + P
B.Alt + P
C.Ctrl + P
D.Ctrl + Shift + P

42.What does HTTP stands for? 

A. Head Tail Transfer Protocol
B. Hypertext Transfer Protocol
C. Hypertext Transfer Plot
D. Hypertext Transfer Plotter

43. Which of the following is a correct format of Email address? 

A.sales@website@info
B. sales@website.info
C. saleswebsite.info
D. sales.website.info

44.A Web site’s main page is called 

A. Browser Page
B. Search Page
C. Home Page
D. Bookmark

45. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a 

A. cell
B. table
C. box
D. column

46. Which of the following is an example of a binary number? 

A.  A1BCD1
B.  23456
C.  005
D.  100101

47.Which among the following is NOT a search engine? 

A. Google
B. Baidu
C. Wolfram Alfa
D. Yahoo

48. What do we call an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer? 

A. EDP Device
B. Console
C. Jokey
D. Link Device

49.While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed? 

A. Cache
B. Buffer
C. Flash
D. Trash

50.What do we call a CPU that is designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs? 

A. Back end processor
B. Front-end processor
C. Node processor
D. File Server

Answers

Question Answer Question Answer
1 B 26 D
2 B 27 B
3 C 28 D
4 D 29 C
5 C 30 D
6 B 31 D
7 B 32 B
8 C 33 C
9 C 34 A
10 B 35 C
11 D 36 D
12 C 37 D
13 D 38 C
14 C 39 C
15 B 40 D
16 A 41 C
17 C 42 B
18 C 43 B
19 B 44 C
20 A 45 A
21 C 46 D
22 A 47 C
23 B 48 B
24 A 49 B
25 D 50 B

 

.

Top 10 Government Jobs for Graduates

After completing Graduation, many students get confused for their career, on which way they should go? which field they should choose?

In this phase some students take wrong career decisions & waste their precious time.

So it’s very important to take right decision on the right time. Which make your career & future secure.

Here I am going to tell you about some Government Jobs, for which all Graduate students can apply. They can also prepare for these Jobs before Graduation.

Top Most Indian Government Jobs for Graduated Students

  1. IBPS PO Examination
  2. Railway RRB Exams
  3. Railway RRB NTPC Exam
  4. Railway RRB SSE/JE Exam
  5. IBPS SO Exam
  6. FCI (Food Corporation of India)
  7. Data Entry Operator
  8. Union Public Service Commission
  9. Indian Army
  10. RBI Exam
govt (1)
Government Jobs

IBPS PO Examination

IBPS Exam is conducted for the candidates who want a job in Public Sector Corporation, authorized Banks, Insurance Firms, etc. IBPS is mandatory for them.

This Exam is conducted one time in a year. It has two parts preliminary & Mains.

Candidates have to prepare for English, Reasoning, Quantitative Aptitude for Preliminary Exam.

Candidates who Want a comfortable Job with high salary can Apply for IBPS PO Exam.

Railway RRB Exams

Railway is the biggest Recruiter in India. Every Year, Railway give employment to lot of candidates.

There are many Posts & Vacancies in Indian Government. Technical & Non-technical Both of the posts are available in RRB.

  •  Group ‘A’ Posts: Civil Service Exam, Engineering Service Exam, Combined Medical Service Examination.
  •  Group ‘B’ Posts: The Group B posts link Section Officers Grade – upgraded posts from Group ‘C’ railway employees on deputation basis.
  •  Group ‘C’ Posts: Clerk, Station Master, Ticket Collector, Commercial Apprentice, Traffic Apprentice, Engineering posts
  •  Group ‘D’ Posts: Track man, Helper, Assistant Points Man, Sweeper, Gunman, Peon etc.

know more about How to Prepare for Railway RRB Exam & which books & Study Material should be used to clear the Exam.

Railway RRB NTPC Exam

Good Guard, Enquiry cum Reservation Clerk, Senior Time Keeper, Junior Accounts Assistant cum Typist, Commercial Apprentice, Traffic Apprentice, Traffic Assistant etc. many jobs come under RRB NTPC.

Railway RRB SSE/JE Exam

Candidates who have completed their Engineering & want a job in Indian Railways, can apply for Railway RRB Senior Section Engineer, & Railway RRB Junior Engineer Posts.

There are many Technical Posts in Railways. So students keep yourself Updated with the Recruitment & Vacancies.

IBPS SO Exam

IBPS SO job is for Engineers, who have completed their Engineering. They can apply for Bank Exams like Specialist officer.

H.R. Officer, Law Officer, I.T. Officer, Marketing Officer, Agriculture Officer, r, these posts come under IBPS SO. This is really good option for Engineers.

FCI (Food Corporation of India)

Food corporation of India is an Indian Government Job for Graduates.

Candidates should apply for this post, because in this Exam, there is no sectional cut off.

Candidate who have obtained good marks in any section is Eligible for the Post.

Data Entry Operator

Data Entry officer’s posts are available in all sectors, because in all fields there is need of Data Entry Operator.

DEO’s Payment is good, & Work load is low.

Union Public Service Commission

India’s central agency authorized to conduct the Civil Services Combined Defence Services Examination, National Defence Academy Examination, Naval Academy Examination are included in UPSC Examinations.

Indian Army exams are also UPSC Exams.

This is completed in 3 parts

  1. Preliminary exam
  2. Mains Exam
  3. Personality Test/ Interview

National investigation Agency

To Combat terror in India NIA is established. The post of “Stenographer Grade I” is found vacant in the organization NIA.

Salary of NIA is Good & it is Respected Job.

Reserve Bank of India(RBI) Exam

A First Class Bachelor’s Degree with a minimum of 60% marks or an equivalent grade is needed to appear in RBI grade B Officer’s Exams. You should be between 21 and 30 years on the year of the examination.

This Exam is conducted in 3 phases.

  1. Phase I   Objective Type Test
  2. Phase II  Descriptive Type Test
  3. Phase IIInterview

Upcoming Bank Vacancies 2016-17

Candidates who are dreaming for a Government job in Banking sector, IBPS (Institute of Banking Personnel Selection) will conduct CWE PO/MT-VI & CWE Clerk-VI very soon.

So Graduated Candidates who want a job in Public Sector Corporation, Authorized Banks, Insurance Firms, etc. can Apply for This Exam.

Click Here To Fill  IBPS PO Online Application Form 2016-17

Bank-Jobs

Exams Conducted by IBPS

  1. IBPS CWE PO/MT
  2. IBPS CWE Clerk
  3. IBPS CWE Specialist officer
  4. IBPS RRB Officer/Assistant

Upcoming Vacancies In Banks

There are many vacancies available for the candidates who are graduated & eligible for the post in banks. some of the upcoming vacancies are given here.

Examination Name Pre Exam Date Mains Exam Date
IBPS CWE PO/MT 16, 22, 23 Oct 2016 20 Nov 2016
IBPS CWE Clerk 26, 27 Nov 2016

3, 4 Dec 2016

31 Dec 2016

1 Jan 2017

IBPS CWE Specialist officer 28, 29 Jan 2017
IBPS RRB Officer/Assistant Sept 2016

Important Dates In IBPS Bank Exams

candidates who want to apply for the Bank Exams should be updates with the Latest Notifications of IBPS & The Exam Dates & Other Important dates.

Registration Dates of IBPS Exams

The Registration Dates of IBPS Exams are given here.

Examination Name Registration Date
  IBPS CWE PO/MT July 2016
  IBPS CWE Clerk August 2016
  IBPS CWE Specialist officer October 2016
  IBPS RRB Officer/Assistant June 2016

Upcoming IBPS Vacancies Exam Dates

Dates of the Exams conducted by IBPS are given here.

Examination Name Pre Exam Date Mains Exam Date
IBPS CWE PO/MT 16, 22, 23 Oct 2016 20 Nov 2016
IBPS CWE Clerk 26, 27 Nov 2016

3, 4 Dec 2016

31 Dec 2016

1 Jan 2017

IBPS CWE Specialist officer 28, 29 Jan 2017
IBPS RRB Officer/Assistant Sept 2016

Selection Procedure in IBPS

  • Written Exam: To check efficiency of the candidates in Mathematics, General Knowledge, English, Marketing
  • Personal Interview: To check Personality of the candidate
  • Appointment Letter: Candidate who qualifies the Exam & Interview an Appointment Letter is sent by bank to them.
  • Training: 6 months training is given to selected candidates by which they can know how to work.

Click Here To Download Free Sample Theory Papers of Bank Exams

Government Jobs: Are You Prepared For A Good Thing?

Which are the best Government Jobs in India?

  • Indian Administrative Services (IAS)
  • Civil Services Examination
  • Indian Defense Service- NDA, CDS
  • Government Bank Jobs
  • Railway Engineers
  • Lectureship/Professor In Indian University, Academic Institute
  • Bank probationary officer
  • Staff Selection Commission – Combined Graduate Level Exam
  • Staff Selection Commission CHSL
  • Non-Technical Railway Officers Entrance

Government jobs

To Know More About Government Job Exams Visit- Government Jobs & Exam Preparation

What are the Benefits & Advantages of Government Jobs?

  • Good Salary & Pay Structure.
  • Better Facilities & Perks.
  • Extra allowances like Grocery, medical, travel plans.
  • Salary on Time
  • life- long benefits of Pension.
  • Working Hours- Standard office timing(Excluding Erratic Job)
  • Promotions- Inevitable Salary Increments
  • Less Work Stress & Office Politics.
  • Job security

Why You Should Go For Government Job?

Choosing Government Job for career is the best option for all. Because there are many advantages of government jobs like-

  • lots of holidays
  • lots of paid leaves
  • fixed working hours
  • Extra pay for every extra hour
  • Various amenities and authority.

govt (1)

How to Prepare for Government Job Exams?

In most of the Government Jobs (IBPS PO, IBPS Clerk, SSC CGL, Railway RRB, RRB NTPC) Exam Pattern is same & follows similar sections:

  • General Awareness
  • General Intelligence
  • Arithmetic
  • Reasoning Ability
  • English

To Prepare For RRB Exam Visit – Railway RRB Exm Preparation

RRB Exam : things you should know about

RRB is an Indian Government organization, whose work is to appoint new employees to work in Indian railways. There are some things which you should know before appearing in the Railways Exam. Candidates should always fill the right details in the application from & download admit card on time.

For any query & information of RRB Exam visit: RRB Exam Notification & Jobs

1. Traffic problem during the Exam times

As we all know that everyone want a government job for secure future.  In India, Railway is the biggest Recruitment department. There are  many vacancies in Indian railways. But the problem is that there is very less possibilities that you get your Exam center in the same city you live in.

RRB Exam: things you should know about
RRB Exam

 

 

2. Admit Cards download

admt crd 1
Admit Card of Railway Recruitment

Candidates should download their admit card at least 15-20 days before the exam. There is 2 reasons behind it:

  • Because there is too much traffic on the website & it can be a problem for you to download admit card later.
  • The centers of RRB Exam can be anywhere according to your preference list. So its not confirm that your center will be in your city.

3. 21 RRB centers in India

RRB EXam centers
RRB Exam Centers in India

 

There are 21 RRB’s in all over India.

  • RRB Ahemadabad
  • RRB Ajmer
  • RRB Allahabad
  • RRB Banglore
  • RRB Bhopal
  • RRB Bhubaneswar
  • RRB Bilaspur
  • RRB Chandigarh
  • RRB Chennai
  • RRB Gorakhpur
  • RRB Guwahati
  • RRB Jammu & Kashmir
  • RRB Kolkata
  • RRB Malda
  • RRB Mumbai
  • RRB Muzaffarpur
  • RRB Patna
  • RRB Ranchi
  • RRB Secunderabad
  • RRB Siliguri
  • RRB Thiruvantha-puram

4.. RRB Exam Application Form

Sometimes people forget to take a print out of application form they have filled. It can makes a big problem. So candidates who are filling Railway recruitment application form,Don’t forget to take a print out of that application form.

RRB Exam
RRB Exam

5. Signature issues

There is a fix size of signature you should upload which is

  • Dimensions 3.5 cm x 1.5cm
  • Size of file should be between 10-50 kb
exam pattern rrb
RRB NTPC Exam 2016

These are the things you should always remember before appearing in the Railways Exam.

IIT JAM 2017

IIT JAM 2017 exam details:

Students who want to pursue M.Sc. or Ph.D. from respected institutes in India like IITs & IISC, can prepare themselves for IIT JAM by the help of given information. IIT JAM exam is a Joint Admission Test For Masters.
here you can know all the information about iit jam examinations , iit jam application procedure, iit jam admitting institutes, iit jam syllabus, iit jam important dates, iit jam admit cards, iit jam eligibility, iit jam question papers, previous year question answer keys of iit jam, iit jam entrance exam, iit jam fee, iit jam expected cut off and all other information.

IIT JAM Exam is held by different Institute every Year. So in 2017 IIT JAM exam is going to be held by IIT Roorkee. In 2016 it was held by 2016 – IIT Madras.

In this blog we are going to elaborate following aspects of IIT JAM Exam.

 

IIT JAM SYLLABUS

IIT JAM ADMIT CARDS 

IIT JAM ADMISSIONS

IIT JAM SUBJECTS

IIT JAM IMPORTANT DATES

IIT JAM APPLICATION FEE

IIT JAM ELIGIBILITY CRITERIA

IIT JAM GUIDELINES

IIT JAM EXAM PATTERN

IIT  JAM INSTITUTES

IIT JAM EXAM PATTERN

 

IIT JAM Syllabus 2017 –

The appearing candidates for JAM 2017 should check the JAM syllabus thoroughly to get well prepared for the examination. There will be 7 papers in the JAM 2017 for numerous M.Sc, Dual Degree courses and Ph.D in Science.

IIT JAM Exam Pattern-

The examination pattern for JAM 2017 helps the appearing candidates to get an idea about the pattern of the question paper. The examination pattern of JAM gives you an idea about the type of questions, distribution of marks, penalty for wrong answers and many other important details. The Exam pattern of iit jam 2017 will have three different question patterns and will be of fully objective type questions. the three different exam patterns are given here- (All candidates have to apply online.)

1. Numerical Answer Type Question Paper (NAT) – To answer these types of questions no choice will be given. students have to enter the answer signed real number by the help of virtual keypad on the monitor. It contains 20 numerical questions carrying one or two marks for each.

2. Multiple Select Questions Paper (MSQ)  –  there will be one or more choices in the given four choices which are correct. It contains a total of 10 MSQ carrying @ marks for each.

3. Multiple Choice Question Paper (MCQ) – there will be 4 choices given in these types of questions in which only one will be the correct answer. It contains a total of 30 MCQ carrying one or two marks for each.

IIT JAM Marking Scheme –

  • If question is not attempted, it will result Zero marks.
  • In MSQ – if you answer wrong then it will result negative marks.
    (For 1 mark question – 1/3 mark deduction)
    (For 2 mark question – 2/3 mark deduction)
  • In MCQ – there is no negative marking for these questions.
  • For Numerical Type Questions there will not be any negative marking.

Subjects of JAM 2017

If you want to download complete syllabus for your subject then click here- Syllabus for IIT JAM

  1. Biological Sciences
  2. Bio Technology
  3. Biological Sciences and Biotechnology
  4. Chemistry
  5. Geology
  6. Math Stats
  7. Maths
  8. Maths and Mathematical Stats
  9. Physics

IIT JAM Courses –

here is the detail of courses which are offered on admission in iit jam exam. the selection process will be done through AIR (All India Rank) Merit System.

Integrated Ph.D. courses at IITs
joint M.Sc. – Ph.D.
M.Sc. (2 years)
M.Sc. – M.Tech.
M.Sc. – Ph.D. (Dual Degree)
Post – Bachelor Degree courses at different IITs

IIT JAM Online Application Form 2017-

All the students who want to apply for IIT JAM 2017 are informed that  IIT JAM REGISTRATION starts from September every year, and EXAMINATIONS OF IIT JAM are held in February.

Joint Admission Test for M.Sc Application Fee-

1) Apply For Only 1 Paper for JAM –

  •  General & OBC Category (MALE)                –          1500 Rs.
  • SC or ST or PWD(MALE) & FEMALE            –          750 Rs.

2) Apply For Both Paper in JAM 2017 –

  • General & OBC Category                                 –          2100 Rs.
  • SC or ST or PWD & FEMALE                           –         1050 Rs.

HOW TO APPLY for JAM 2017 – 

  • To apply for JAM 2017 EXAM, candidate need to visit IIT JAM official website, and click on the link of APPLY ONLINE (will be available after release official notice).
  • candidate need to fill all the details required in the form and then submit it.
  • after submitting details candidate need to proceed the payment.
  • take a print out of filled application form & confirmation page of payment.

IIT JAM 2017| Important Exam Dates-

 There is no official announcement made at the organizing institute’s end So we are specifying an expected schedule for JAM 2017.

1) Beginning date for online application                                                          SEPTEMBER 2016

2) Closing date for online application                                                                  OCTOBER 2016

3) last date of fee payment (E-Challan)                                                               OCTOBER 2016

4) Admit card download                                                                                   DECEMBER 2016

5) Exam date of jam 2017                                                                                  FEBRUARY 2017

6) Result date of jam examinations                                                                       MARCH 2017

7) Application form Submission for Admission on IIT Jam 2017 website              APRIL 2017

8) Declaration of 1st Admission list                                                                          JUNE 2017

9) Declaration of 2nd Admission list                                                                        JUNE 2017

10) Declaration of 3rd & Final Admission list                                                          JUNE 2017

IIT JAM Eligibility Criteria 2017-

Candidates who want to apply for IIT JAM 2017 must have completed their Bachelor’s Degree in Science Field. candidates who completed their graduation from Distance Studies can also apply for this exam.

1. Age Limit – There is no age restriction criteria for iit jam exam.

2. Nationality – There is no nationality restrictions in iit jam exam. IIT JAM Exam is open for all nations.(Indians/Foreigners)

3. Qualification – there are some minimum requirements for the candidates who wants to apply for jam exam. These requirements are given here –

-for General & OBC Category                            –          At least 55% of marks

-Candidates from reserved Category             –           At least 50%  of marks

-Candidate must satisfy the Minimum Educational Qualification.

– Candidate must satisfy the Eligibility requirements of their respective Academic Program.

– Candidate must have the proof of passing the qualification degree as required by the admitting Institute.

– Candidates with B.Sc. degree through Distance Correspondence or Education who want admission in M.Sc. Physics or M.Sc. Mathematics in IIT Madras will have to appear in an additional interview.

– For the admission process in some programs at IITSc, IITK, & IITB , there will be an additional test held.

A candidate can apply for either one or two out of the seven JAM test papers subject to the restriction imposed by the Test Schedule.

The choice of the appropriate test paper is the responsibility of the candidate.

IIT JAM Guidelines-

  1. The candidate is expected to appear in paper appropriate to the discipline of his/her qualifying degree and/or based on the requirements of the academic program to which he/she desires to seek admission.
  2. The candidate is,  however, free to choose any paper according to his/her admission plan, keeping in mind the eligibility criteria of the institutions in which he/she wishes to seek admission.

To know more about the guidelines click here – IIT JAM EXAM GUIDELINES FOR PREPARATION

IIT JAM Institutes –  

 

iit jam institutes

 

For more queries of IIT JAM EXAMS check out the given website–   IIT JAM Exam 2017